Właściwości prozdrowotne wina

Właściwości prozdrowotne wina

Wino towarzyszy ludziom od wieków. Od dawna wiedzieli, że ma korzystne działanie na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dawniej nawet uważano je za lekarstwo. Dziś towarzyszy nam na większości uroczystości, przyjęć, a w szczególności służy do podkreślenia smaku wykwintnych dań. Jest niezastąpionym trunkiem, podczas romantycznych kolacji tworząc przy tym niepowtarzalną atmosferę.

Wino – z czego się składa?

Głównym składnikiem wina jest woda, która stanowi mniej więcej 90%. Reszta to alkohol etylowy, kwasy organiczne, glicerol i polisacharydy. Zawiera potas, wapń, magnez i sodę, przez co ma działanie zasadotwórcze. Posiada także witaminy takie jak: A, C i B.

Jak powstaje wino?

Do produkcji wina czerwonego miażdży się kiście winogron razem ze skórkami i pestkami. Następnie trafia do zbiorników, gdzie po dodaniu drożdży zachodzi proces fermentacji i maceracji, podczas której skórki oddają barwnik do soku. Po kilku godzinach następuje różowe zabawienie, a po kilku tygodniach – czerwone. To właśnie dzięki skórce, która zawiera najbardziej wartościowe składniki, wino czerwone zawdzięcza swoje walory zdrowotne. Natomiast białe wino powstaje z miąższu winogron, oczyszczonego ze skórek i pestek.

Właściwości prozdrowotne

Wino ma działanie dobroczynne dla serca, dzięki zawartych w nim polifenoli – przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają odkładaniu się złogów cholesterolu na ściankach naczyń, obniżając tym samym poziom złego cholesterolu. Podobnie jak kwasy salicylowe, które również występują w winie, chronią przed tworzeniem się zakrzepów. Natomiast dzięki alkoholowi rozszerzają się naczynia krwionośne, przez co zwiększa się przepływ krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca. Wino bardzo dobrze wpływa także na trawienie, dzięki temu, że poprawia apetyt i przyspiesza wydzielanie enzymów trawiennych, co doskonale pomaga w trawieniu przede wszystkim tłustych potraw. Zawarte w tym trunku garbniki mają działanie antynowotworowe. Oprócz tego wino pobudza pracę tarczycy, nadnerczy, trzustki, a także gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii. Co za tym idzie, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, a dzięki działaniu moczopędnemu zwiększa wydalanie produktów rozkładu białka. Dodatkową korzyścią jest działanie bakteriobójcze i antyseptyczne, przez co przyczynia się do zmniejszenia podatności na różne choroby. Jednak, aby skorzystać z tych wszystkich walorów, należy zachować umiar w spożywaniu alkoholu i nie przekraczać dopuszczalnej dziennej dawki.