Sprawdzone sposoby na zdrowszą kuchnię.
Mamy to szczęście, że żyjemy w czasach, gdy możemy wybierać spośród setek produktów spożywczych. W każdym sklepie dostaniemy różnego rodzaju zdrowsze alternatywy, dzięki którym nasz codzienny jadłospis będzie bardziej pożywny i bogaty w prozdrowotne składniki. Sprawdź nasze sposoby na codzienną, zdrowszą kuchnię!
Miód zamiast cukru.
Miód to niezwykły, mający szereg prozdrowotnych właściwości produkt, który świetnie sprawdza się jako zamiennik dla zwykłego cukru. Rodzajów miodu jest wiele: m.in. nawłociowy, gryczany, akacjowy czy wielokwiatowy. Każdy z nich wyróżnia się innym działaniem, kolorem i smakiem. Stosowane miodu w kuchni nie tylko wpływa na mniejszą kaloryczność dania, ale również na jego finalny smak oraz prozdrowotne działanie dla organizmu. Jest to doskonały produkt dla wszystkich tych, którzy cenią sobie drobne zmiany pozytywnie wpływające na zdrowie. A skoro jesteśmy już przy miodzie i pszczołach, to innym doskonałym produktem kuchennym są świece z wosku pszczelego, które unieszkodliwiają promieniowanie pochodzące od urządzeń elektrycznych, takich jak kuchenki mikrofalowe, czajniki i inne, używane w kuchni sprzęty.
Rośliny zamiast laktozy
Laktoza nie jest składnikiem szkodliwym, jednak jeśli chcesz urozmaicić swoją kuchnię i wprowadzić do niej zdrowsze produkty, sprawdź ofertę różnego rodzaju roślinnych mlek. W każdym sklepie bez problemu dostaniesz np. mleko ryżowe, jaglane czy sojowe. Są to produkty bogate w błonnik i inne składniki prozdrowotne, a ich smak praktycznie nie różni się od klasycznego, krowiego mleka. Stosowanie mleka roślinnego korzystnie wpływa na naszą skórę i włosy, a dodatkowo obniża poziom cholesterol we krwi. Możesz używać go zarówno do kawy, jak i sosów, zup, czy domowych wypieków!
Olejki zamiast przypraw.
Kuchnia eteryczna, czyli stosowanie olejków zamiast klasycznych przypraw, nie jest w Polsce jeszcze zbyt popularna. Zyskuje jednak coraz większe uznanie na całym świecie, głównie za sprawą właściwości terapeutycznych i prozdrowotnych. Do deserów, zup i dań warzywnych możesz użyć olejku z lawendy lub mięty, a do dań o nieco bardziej intensywnych smakach - olejku z imbiru. Dobrym sposobem na poprawienie swojego samopoczucia i zdrowia jest także popularny suplement diety, olejek konopny 30%. Warto wyrobić w sobie nawyk jego regularnego stosowania, ponieważ usprawnia pracę przewodu pokarmowego, poprawia jakość snu oraz ogólnego nastroju.
Nie trzeba wiele, aby „uzdrowić‟ swoją kuchnię, a zdecydowanie warto to zrobić, głównie dla lepszego samopoczucia!