Produkty, które zawsze warto mieć w kuchni
Niektóre produkty spożywcze są na tyle uniwersalne, że każdy powinien mieć je w swojej kuchni. Stanowią podstawę do tworzenia wielu dań. Zarówno tych wytrawnych, jak i na słodko. Co zatem warto zawsze mieć w swoich zapasach? Podpowiadamy!
Miód - słodki i uniwersalny produkt
Miód to niezwykle uniwersalny produkt, który można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Jego największą zaletą jest fakt, że doskonale zastępuje biały, tradycyjny cukier. Jest zdecydowanie zdrowszy i posiada wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do herbaty. Można go dodać do wszelkiego rodzaju wypieków, koktajli, naleśników czy owsianki. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie dodawać go do wrzątku, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości. Oczywiście, aby mieć pewność, że produkt jest w pełni naturalny i bez dodatku cukru, należy wybierać miody z pasieki. To gwarancja wysokiej jakości i doskonałego smaku!
Tofu - produkt spożywczy o szerokim zastosowaniu
Tofu, czyli ser sojowy to uniwersalny produkt spożywczy, który zawsze warto mieć w swojej kuchni. Z jego pomocą, przygotowanie pysznego, zdrowego posiłku będzie łatwe i przyjemne. Na jego bazie przygotujesz różnego rodzaju wytrawne dania, ale również te na słodko. Chętnie wykorzystują go osoby będące na diecie roślinnej, ale odpowiednio przyrządzony przypadnie do gustu każdemu. Niezwykle popularne jest również tofu wędzone, które charakteryzuje się zdecydowanie bardziej wyrazistym smakiem. Z tofu możesz zrobić popularną wegańską jajecznicę - "tofucznicę" lub lekko podsmażone dodać do kanapek. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej, jak pad thai, curry czy tikka masala.
Pomidory w puszce
Kolejny uniwersalny produkt, który zawsze warto mieć w kuchni to pomidory w puszce. Z ich pomocą możesz przygotować wiele pysznych dań dla całej rodziny. Pomidory w puszcze są już obrane ze skórki, dlatego przygotowanie posiłku zajmie dosłownie chwilę. Można z nich przygotować wiele dań, na przykład zupę pomidorową, makaron z sosem bolońskim czy sos do pizzy. Stanowią dodatek do risotto, leczo, a także wielu dań jednogarnkowych. Znajdą zastosowanie również w kuchni wegetariańskiej. Pomidory w puszce posiadają długi termin przydatności, dlatego bez problemu możesz trzymać ich zapas w kuchennej spiżarce. Są zdecydowanie zdrowszym wyborem, niż gotowe sosy z dodatkami. Z pewnością nie raz okażą się pomocne w przygotowaniu szybkiego i pysznego posiłku.