Prawdziwy makaron carbonara – fakty i mity
Na temat włoskiego makaronu carbonara krąży wiele mitów. Tak naprawdę możemy przyrządzić go na wiele sposobów i jest to zdecydowanie jedna z najprostszych do przygotowania potraw kuchni włoskiej. Jeśli jednak chcesz zjeść prawdziwą carbonarę, musisz poznać kilka istotnych faktów na temat tej pasty.
Z jajkiem czy bez?
Spory na temat pasty carbonara najczęściej dotyczą użycia jajka. Chodzi nie tylko o samo jego wykorzystanie w przepisie, ale również sposób połączenia z pozostałymi składnikami. Faktem jest, że w oryginalnym włoskim przepisie jajko w carbonarze pełni niezwykle istotną funkcję. Powinno zostać wcześniej dobrze ubite i dodane na sam koniec przyrządzania makaronu. Dzięki temu zyskuje on kremową konsystencję. Niektórzy decydują się na dodatnie nieubitego wcześniej jaja bezpośrednio na zdjęty z ognia makaron i wymieszanie go już bezpośrednio na talerzu. Jest to błędem, ponieważ takie jajko nie smakuje zbyt dobrze, a poza tym jego widok może wielu osobom odebrać apetyt. Niektórzy decydują się również na połączenie jajka ze śmietaną, co jest o wiele bardziej karygodne. Jeśli chcesz wykorzystać do sosu śmietanę, zrezygnuj z jajka.
Co oprócz boczku?
Makaron carbonara oryginalnie pochodzi z Włoch. Nazwa pochodzi od słowa „carbonaro”, co oznacza w języku włoskim „węglarza”. Legenda głosi, że danie to zostało wymyślone przez węglarzy, którzy pracowali w kopalniach w Rzymie. Podstawą do jego przygotowania jest oczywiście boczek. Powinien być świeży (niektórzy spierają się, że do carbonary należy dodawać boczek wędzony, co jest oczywiście mitem) oraz dobrze podsmażony. W tym celu najlepiej postawić na dobrej jakości oliwę lub ewentualnie popularne w ostatnim czasie oleje mct. Kolejną kwestią sporną jest dodawanie do carbonary śmietany, która ma pełnić funkcję sosu. W zdecydowanej większość restauracji spotkamy się właśnie z taką wersją tej popularnej pasty. Oryginalny włoski przepis nie zakłada jednak użycia śmietany. Zastępuje ją wspomniane już jajko, które nadaje sosowi kremową konsystencję.
Doprawienie carbonary
Ostatnia kwestia dotyczy sposobu doprawienia makaronu carbonara. Niektórzy kucharze twierdzą, że wystarczy tu jedynie szczypta soli i pieprzu. W oryginalnym przepisie proces doprawiania tej pasty jest jednak nieco bardziej skomplikowany. Włosi korzystają bowiem również z ziół i wina (pamiętaj, że w tym przypadku nie sprawdzi się wino półsłodkie, postaw raczej na wytrawne etykiety). Nie bez znaczenia jest również wykorzystanie sera grana padano na sam koniec przyrządzania makaronu.