Patelnia z powłoką nieprzywierającą - czy warto?
W dzisiejszych czasach każdy korzystał już chyba z jakiegoś rodzaju patelni nieprzywierającej. Te pokryte specjalnymi powłokami naczynia są dosłownie wszędzie. Powłoka non-stick to już jednak nie tylko najpopularniejszy teflon. Dzisiaj mamy do czynienia z dziesiątkami możliwości. Pytanie brzmi: czy warto?
Trwałość powłok nieprzywierających - czy warto?
Patelnie pokryte różnymi, specjalnymi powłokami nieprzywierającymi z zasady są mniej trwałe od patelni żeliwnych czy tych stalowych. Dobrej jakości naczynie z powłoką wcale nie musi ustępować temu wykonanemu z czystej stali. Ba, może być od niego nawet o wiele lepsze. Współczesne powłoki w przeważającej większości nie są już podatne na uszkodzenia czy szybką degradację. Przy właściwym traktowaniu zachowują swoje właściwości przez długie lata. W przeciwieństwie do stali czy kosmicznie drogiego żeliwa oferują też ogromną wygodę. Najważniejsze w tej kwestii to stawiać na sprawdzone marki, takie jak Gerlach czy Tefal. Patelnia musi być przede wszystkim dobrej jakości, wówczas trwałość i praktyczność nie będzie stanowić problemu.
Zalety patelni nieprzywierających
Pomimo tego, że patelnie nieprzywierające nie są aż tak "nieśmiertelne" jak patelnie z żeliwa czy stali węglowej, nadal warto na nie postawić. Przeważających zalet jest sporo, a co najważniejsze, naprawdę jest w czym wybierać. Różnorodność powłok i różne półki cenowe sprawiają, że takie rozwiązania są dostępne praktycznie dla każdego. Możne je też stosunkowo łatwo dobrać do swoich indywidualnych preferencji. Najważniejszą zaletą takiej patelni jest oczywiście nieprzywieralność, która znacznie ułatwia przygotowywanie wszelkich potraw i utrzymanie czystości gwarantując tym samym dużą wygodę. Dzięki niej do smażenia nie trzeba też używać dużej ilości tłuszczu, co może pomóc Ci w ograniczaniu zbędnych kalorii i utrzymaniu zdrowszej diety. Co więcej, patelnie takie, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych, są też z reguły bardzo lekkie i poręczne.
Jak wybrać idealną patelnię?
Wybór patelni, podobnie jak wybór wszelkich akcesoriów kuchennych, warto zacząć od zastanowienia się nad tym, czego tak właściwie potrzebujesz. Wiedząc mniej więcej, co, jak często i w jaki sposób smażysz czy gotujesz, możesz zacząć szukać właściwych rozwiązań. Zwróć uwagę nie tylko na samą wielkość naczynia, ale także jego dodatkowe parametry. Dla przykładu, możliwość używania patelni w piekarniku będzie dla jednych absolutnie zbędna, a dla innych konieczna. Nie zapominaj też o innych aspektach praktycznych, choćby takich jak możliwość mycia w zmywarce. W kwestii samych powłok postaw przede wszystkim na jakość i nie wybieraj rozwiązań najtańszych czy pochodzących od nieznanych producentów. Jeśli chodzi o naczynia, jakość zawsze powinna stać na pierwszym miejscu.
Dobrej jakości patelnia nieprzywierająca to taka, która dobrze spełnia swoje zadanie. Do tego potrzebne są przede wszystkim dwa elementy: wysoka jakość i dopasowanie naczynia do swoich potrzeb. Jeśli je połączysz, to z pewnością się nie zawiedziesz.