Kupujesz patelnie? Poznaj niezbędne informacje
Smaczne i zdrowe gotowanie wymaga użycia dobrych garnków i patelni. W tym artykule skupimy się na tych drugich naczyniach. Wybór odpowiedniej patelni sprawi, że gotowanie będzie czystą przyjemnością. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się między innymi, na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni.
Rodzaje i zastosowania patelni
Szukasz odpowiedniej patelni do gotowania? Z pewnością już wiesz, że wybór naczynia do gotowania nie jest prosty. Na rynku można spotkać wiele patelni różniących się materiałem, powłoką, a także wieloma innymi parametrami. W praktyce producenci oferują patelnie wykonane z żeliwa, ze stali nierdzewnej czy aluminium, a także z powłoką teflonową czy emaliowaną. Na tym propozycje, jednak się nie kończą. Okazuje się, że patelnie mogą się różnić także przeznaczeniem. I tak oto możemy zakupić dedykowaną patelnię do smażenia, grillowania czy zapiekania. Mając na uwadze tak gigantyczny wybór, nic dziwnego, że zakup patelni może się okazać wyzwaniem. Aby skrócić czas wyboru, dobrze jest się kierować konkretnymi parametrami, a także tym jakie mamy potrzeby. Jeśli szukamy dobrej, lecz klasycznej patelni to warto wybrać tą z niskimi brzegami i płaskim dnem. Na uwagę zasługuje również tefal patelnia, która jest idealna do smażenia naleśników, ponieważ nic nie przywiera do dna. Z kolei, jeśli wiesz, że będziesz smażyć mięso, lecz chcesz ograniczyć wchłanianie tłuszczu, warto zakupić patelnię grillową.
Dobierz odpowiednią powłokę do swoich potrzeb
Wśród wielu parametrów, którymi się różnią patelnie, warto przy zakupie zwrócić uwagę na powłokę. To właśnie ona wpływa na jakość gotowania i możliwości kulinarne. Najchętniej wybierane są patelnie z powłoką teflonową, ponieważ są odporne na wysokie temperatury. Niestety jednak trzeba uważać, aby takiej patelni szybko nie zarysować. Najlepiej podczas gotowania używać drewnianej lub plastikowej łopatki. Na uwagę zasługują również patelnie ceramiczne, które są bardziej odporne na zarysowania niż te teflonowe. Jednak tego typu powłoki nie są odporne na skoki temperatur. Obie wymienione powłoki łączy ogromna zaleta, jaką jest brak konieczności smażenia na tłuszczu. W ogólnym rozrachunku droższe są patelnie ceramiczne.
Uchwyt patelni ma znaczenie
Mogłoby się wydawać, że uchwyt to mało znaczący element – nic bardziej mylnego. Zazwyczaj gotowanie odbywa się na kilku palnikach, a to powoduje ryzyko przypalenia rączki. Dlatego warto kupić uchwyt, który jest odporny na wysokie temperatury. Dobre patelnie oferują także mobilne uchwyty, które są przyczepione stabilnymi klipsami. Takie udogodnienie sprawia, że patelnia jest bardziej kompaktowa i zabiera mniej miejsca w szufladzie kuchennej (rączka może być przechowywana w innym miejscu).