Jak wzbogacić swoją dietę?

Jak wzbogacić swoją dietę?

W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości urozmaicenia swoich posiłków. Dawniej opieraliśmy swoje codzienne jedzenie na babcinych przysmakach, takich jak kotlety schabowe smażone w głębokim oleju czy też kapuśniak. Bez wątpienia obecnie jesteśmy w stanie przyrządzić zdrowy posiłek, który jednocześnie rozpali nasze podniebienia z zachwytu.

Zamienniki tłuszczu

Znaczna większość dań przygotowanych przez każdego z nas opiera się na smażeniu produktów na patelni. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że potrzebujemy tłuszczu do takiej czynności. W przeciwnym razie nasze potrawy będą przypominać węgiel z kopalni w wyglądzie oraz smaku, a patelnia nada się do wyrzucenia. Olej oraz masło stosujemy najczęściej, jednak nie wpływają one dobrze na nasze zdrowie. Czym można je zamienić? Dla zaprawionych w bojach smakoszy furorę robią oleje MCT, których skład pozwala na uzupełnienie niezbędnych mikroelementów do naszego organizmu. Miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej uwielbiają stosowanie oliwy z oliwek, która doskonale komponuje się z makaronami, sałatkami oraz potrawami zawierającymi owoce morza.

Inspiracje z całego świata

Globalizacja postępuje w każdym aspekcie naszego życia. Bez najmniejszego problemu możemy załatwić jednym kliknięciem sprawy zawodowe z partnerem biznesowym w Sydney, porozmawiać z przyjacielem ze studenckich czasów mieszkającym w Rio de Janeiro, a także obejrzeć mecz NBA w Los Angeles. Wszystkie kultury się ze sobą przenikają, także pod kątem kulinariów. Obecnie mamy dostęp do ogromnej wręcz liczby rozmaitych produktów pochodzących z całego świata. Dzisiaj ekstrawagancją nie jest zrobienie pasty rodem z Neapolu czy burgera z nowojorskiej budki. Obecnie możemy czerpać inspiracje z kuchni japońskiego, indyjskiej, czy nawet karaibskiej. Mieszanki przypraw oraz składników w tych potrawach pozwalają nam na poznawanie całkowicie wyjątkowych doznań smakowych.

Na polskim podwórku

Czasami jednak warto zatrzymać się nieco i rozejrzeć się dookoła. W cieplejszym półroczu znajdziemy mnóstwo niesamowicie pożywnych i smacznych produktów, które jesteśmy w stanie przyrządzić i smacznie przygotować. Dokładnie na tej samej zasadzie opierały się nasze babcie, kiedy dostęp do produktów zza granicy był bardzo mocno ograniczony. Wystarczy w maju lub czerwcu przejść się na stragan, aby zakupić przepyszne owoce zebrane prosto z krzaka, takie jak truskawki, maliny czy jeżyny. Dla miłośników kuchni wegetariańskiej fantastyczną odskocznią od codziennej diety są zebrane kurki, maślaki czy borowiki.