Jak dobrać wino do posiłku?
Wśród win wyróżniamy białe, czerwone i różowe. W sklepach znajdziemy je od słodkich, po wytrawne. Warto wiedzieć, jakie wino będzie pasować do obiadu - ryby, mięsa, serów czy sałatek, a które lepiej sprawdzi się do deserów. W tym artykule dowiesz się, jak odpowiednio dobrać wino do posiłku. Sprawdź!
Białe wino - jak i z czym je podawać?
Białe wino jest jednym z najpopularniejszych i chętnie wybieranych trunków. Doskonale sprawdzi się zarówno do obiadu, jak i deserów. Najczęściej produkuje się je z białych winogron. Do najbardziej popularnych win możemy zaliczyć chardonnay, sauvignon oraz riesling. Wytrawne białe wino najlepiej jest dobrać do dań rybnych w białym sosie, na przykład dorsza. Świetnie pasuje również do drobiu, podkreślając delikatność i smak mięsa. Doskonale skomponuje się również z risotto. Warto również wspomnieć, że świetnie sprawdzi się w przypadku owoców morza. Natomiast słodkie białe wino to idealny dodatek do deserów: lodów, owoców oraz czekolady.
Czerwone wino - do jakich dań pasuje?
Dania mięsne, w zależności od ich gatunku oraz sposobu przyrządzania mogą pasować do różnego rodzaju win. Natomiast wino czerwone idealnie pasuje do potraw aromatycznych i dobrze przyprawionych. Jeśli zdecydujesz się podać dziczyznę lub wołowinę, dobierz do dań wytrawne czerwone wino. Doskonale sprawdzi się również do pieczeni oraz mięs smażonych. Świetnie skomponuje się także z pikantnymi gatunkami sera. Pieczone potrawy zazwyczaj podaje się z winem w temperaturze pokojowej, natomiast smażone w odrobinę niższej. Czerwone wino w kieliszku prezentuje się niezwykle elegancko, dlatego doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje, podczas eleganckiej kolacji.
Wino różowe - jakie potrawy do niego pasują?
Istnieje przekonanie, że wino różowe pasuje do niemal każdego dania. Jest uniwersalne i z pewnością posmakuje nawet osobom, dla których wino nie jest ulubionym trunkiem. Warto jednak wiedzieć, do czego w szczególności pasuje ten trunek. Delikatne różowe wina świetnie sprawdzą się do lekkich przystawek z krewetkami, kozim serem, sałatek lub grillowanej ryby. Można je skomponować również z delikatnymi daniami mięsnymi.
Jak podawać wino?
Odpowiednie podanie wina nie wiąże się tylko z idealnym dobraniem jego rodzaju do danego posiłku. Warto również wybrać odpowiednie kieliszki. Do wina białego powinniśmy wybrać lampki nieco mniejsze i węższe. To sprawia, że dłużej zachowują swoją temperaturę. Czerwone wina natomiast należy podawać w dużych i wysokich kieliszkach które mają szeroką czaszę. Im szersza czasza, tym wino lepiej "oddycha", uwalniając swoje smaki i aromaty. Do wina różowego, które zazwyczaj spożywamy latem wybierajmy wąskie kieliszki, aby trunek mógł dłużej utrzymać niską temperaturę.